måndag 28 november 2011

Le Conservatoire - Citroën del 2

I samlingarna finns naturligtvis ett par Citroën Kegresse - de halvbandvagnar som man konstruerade på tjugotalet och som man gjorde ett antal resor och expeditioner med i PR-syfte. Den mest berömda resan är nog "La Croisière Jaune", den gula resan, som genomförs åren 1931 till 1932 där man körde från Beirut till Peking genom väglöst land, korsade floder, klättrade uppför bergspass i Himalaya mm mm. Strapatserna och svårigheterna var enorma, det finns en hel del intressant att läsa om expeditionerna, både på nätet och böcker. Se youtube-klippet nedan:




Den terränggående konstruktionen intresserade militären i flera olika länder, det sägs att den amerikanska M2 Half-track som användes i andra världskriget byggts efter att man köpt in en Citroën Kegresse till staterna. Den stora trumman där fram underlättar vid körning över diken och liknande. Namnet kommer förresten ifrån konstruktören - Adolphe Kégresse - som utvecklade halvbandsatser för både bilar och lastbilar i tsar-ryssland före revolutionen men som återvände till Frankrike efter tsarens fall och började hos Citroën som konstruktör efter första världskriget.


Inte fanns det plats för alltför mycket bagage i fordonet. En stor del av förberedelserna var att bygga upp bränsledepåer på lämpliga ställen längs den planerade färdvägen. När väl resan inleddes hade det hunnit utbryta krig och oroligheter på flera ställen längs rutten vilket försvårade expeditionen avsevärt.


Förarmiljö på tjugotalet. Efter den gula resan blev det inga fler expeditioner och Kégresse lämnade Citroën men fortsatte som konstruktör. Han anses vara den som uppfann dubbelkopplingstransmissionen som blivit vanlig i bilväxellådor de senaste åren, kanske mest känd är den som kallas DSG och som finns i diverse olika VW-modeller.


Förutom militären så var även andra intresserade av biltypen, i Norge gick några sådana i posttjänst i fjällterräng under ett antal år men i Sverige har det inte funnits någon vad man känner till. Däremot gjorde man en expedition även i vår höga nord, en av resorna gick från Norge in i Lappland i Sverige och tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar